V kateri državi članici?

Ugotovite, na katero sodišče v kateri državi članici se lahko obrnete, če prizadevanja za sporazumno rešitev spora s podjetjem, strokovnjakom, delodajalcem, družinskim članom ali drugo osebo v vaši državi ali tujini niso obrodila sadov.

Če gre za spor z nacionalnim elementom, morate ugotoviti samo, katero sodišče je pristojno. Če vložite zahtevek pri napačnem sodišču ali če obstaja spor o pristojnosti, lahko tvegate precejšnjo zamudo v postopku ali celo zavržbo tožbe zaradi nepristojnosti.

Vse države članice imajo različna pravila o pristojnosti, ki določajo porazdelitev pristojnosti med sodišči na njihovem ozemlju.

Če gre za spor z mednarodnim ali čezmejnim elementom, morate ugotoviti oboje: katero sodišče in v kateri državi članici je pristojno. Odgovor na ti vprašanji ima lahko pomembne posledice. Če se morate pravdati v tujini, to lahko pomeni dodatne neprijetnosti ali stroške, na primer, ker je treba vaše izjave prevesti, ker je treba najeti odvetnika v državi članici, v kateri poteka postopek, ali zaradi poti do sodnih obravnav.

Pri iskanju pristojnega sodišča za določeno zadevo vam pomaga iskalnik v Evropskem pravosodnem atlasu za civilne zadeve. Vsebuje imena in naslove vseh sodišč držav članic, ki so pristojna v civilnih in gospodarskih zadevah (sodišča prve stopnje, pritožbena sodišča itd.) ter geografska območja njihove pristojnosti.

Obiščite tudi strani o:

Ko ste ugotovili, katero sodišče in v kateri državi članici je pristojno, lahko predložite zadevo sodišču – glejte stran Kako postopati.

Zadnja posodobitev: 18/01/2019

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.