Obrestne mere

Nacionalne informacije o tem, kako vsaka država EU izračuna zakonske obrestne mere.

Izračun zakonskih obresti je lahko na področju pravosodnega sodelovanja v civilnih in gospodarskih zadevah relevanten na podlagi več instrumentov prava Evropske unije. Vendar ti instrumenti ne urejajo podrobnosti o zakonskih obrestih, zato nacionalna zakonodaja določa, kako in na kateri podlagi se izračunajo zakonske obrestne mere.

V čezmejni zadevi so te informacije lahko relevantne, dostop do njih pa potreben. Evropska pravosodna mreža v civilnih in gospodarskih zadevah je zato pripravila informativne preglede, ki zagotavljajo informacije o tem, kako so zakonske obresti opredeljene v državah članicah, ali nacionalna zakonodaja določa zakonske obresti in če jih, na kateri pravni podlagi in s kakšno obrestno mero/v kakšnem znesku. Na voljo so tudi informacije o okoliščinah in pogojih, pod katerimi se te obrestne mere uporabljajo, ter o tem, kako se izračunajo.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadnja posodobitev: 18/01/2019

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.