Razveza in ločitev

Če se poročeni par odloči za dokončno ločitev, po navadi eden od zakoncev ali oba skupaj sprožita postopek za razvezo zakonske zveze.

V večini držav razvezo razglasi sodišče, ki z izdano sodbo razveljavi zakonsko zvezo.

Če ima par otroke, razveza poleg ločitve vključuje tudi novo ureditev odnosov obeh zakoncev s skupnimi otroki.

Posledica je tudi delitev skupnega premoženja obeh zakoncev in po potrebi prispevek ali preživnina, ki jo eden od zakoncev plača drugemu, ali vzdrževalnina za otroke.

V Evropski uniji je predpisano, na katerem sodišču je ob ločitvi treba vložiti zahtevo za razvezo. Ti predpisi so zlasti koristni v primeru ločitve zakonskih parov, ki jih sestavljata zakonca različnih narodnosti, ali v primeru, če sta zakonca v času trajanja zakonske zveze živela v različnih državah članicah.

Poleg tega omogočajo enostavnejše priznavanje in veljavnost razvez, ki jih je razglasilo sodišče v eni državi Evropske unije, v drugi državi članici.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadnja posodobitev: 18/01/2019

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.