Evropsko potrdilo o dedovanju

Informacije po državah članicah in spletni obrazec v zvezi z Uredbo št. 650/2012, ki državljanom omogoča lažje razumevanje pravnih vidikov mednarodnega dedovanja

Uredba (EU) št. 650/2012 z dne 4. julija 2012, ki se uporablja od 17. avgusta 2015, državljanom omogoča lažje razumevanje pravnih vidikov mednarodnega dedovanja, in sicer z zagotavljanjem, da čezmejno zapuščinsko zadevo usklajeno obravnava en sam organ v skladu s pravom ene države članice.

Uredba se uporablja v vseh državah članicah, razen na Danskem, Irskem in v Združenem kraljestvu.

Uredba prav tako uvaja evropsko potrdilo o dedovanju. Ta dokument izda organ, ki obravnava zapuščinsko zadevo, z njim pa lahko dediči, volilojemniki, izvršitelji oporok in upravitelji zapuščine dokazujejo svoj status ter uveljavljajo pravice in pooblastila v drugih državah članicah. Ko je evropsko potrdilo o dedovanju izdano, se prizna v vseh državah članicah brez kakršnega koli posebnega postopka.

Dodatne informacije so na voljo na naši spletni strani o dedovanju oziroma v našem vodniku za državljane o čezmejnem dedovanju.

Obrazec lahko izpolnite na spletu tako, da kliknete na eno od spodnjih povezav. Če ste obrazec že začeli izpolnjevati in shranili osnutek, ga lahko naložite s klikom na gumb „Naloži osnutek“.

Zadnja posodobitev: 13/12/2018

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.